torsdag 17 maj 2012

Dräktig eller odräktig är frågan

Kaabatas fölning tycks vänta på sig. Betäckningsdatume är 15 juni men juvret har knappt fyllt i något. Det man alltid bör fråga sig i sådana lägen är -är stoet dräktigt?
I detta fall är jag 100% säker på att svaret är ja, jag har varit med om 42 levande fölningar till dags dato och anser mig därför ha en viss erfarenhet.

En gång blev jag dock grundlurad. Året var 2001, Wielogora skulle få sitt sista föl med Martin. Hon var ultraljudad och konstaterat dräktig. Hon hade en stor mage, hennes tidigare sju fölningar hade satt sina spå men inte så stora spår?
Hon fyllde juvret i rätt tid och fick vaxproppar. En bekant som gärna ville veta hur en fölning gick till tillkallades natten då jag var säker på att fölningen skulle ske. Vi fick se ett skådespel den natten. Wielogora var orolig, hon vankade av och ann. Hon lade sig och reste sig omvartannat. Till slut la hon sig och fick krystvärkar, hon tittade mot magen och krystade och krystade men inget hände. Inget vatten gick, ingen fölunge kom. Mjölken rann...
Veterinär tillkallades och kunde bara konstatera att hon var helt tom. Vilken besvikelse. Jag har sett skendräktiga tikar men aldrig varit med om ett sto som till och med skenfölar. Mjölken sinade efter någon vecka och stoet blev som vanligt igen.Men Kaabatas mage kan ju inte vara tom?

1 kommentar:

  1. Det var jag med om på vårt russ som vi hade när barnen var små. Hon gick också igenom hela fölningsprocessen, gick o gnäggade och sörjde några dagar o blev sedan som vanligt.
    Juverinflammation fick hon dock.
    Var helt säker på att hon var dräktig, magen var tom ojämt rund vissa dagar...du vet när det ser ut som om fölet ligger mer på ena sidan.
    Spännande med föl snart. =)

    SvaraRadera