lördag 25 februari 2012

Test av höhäck från Foderteknik

I ena hagen har jag sedan länge en foderring från Profarma den har fungerat bra men har tyvärr fått sig en knäck av en fallande ensilagebal. Den är numera en platt foderring som kräver lite pyssel för att trä på balen. I den andra hagen har jag en shettis bland araberna. Profarmaringen är helt tät och shettisar och föl kan inte äta från den.

Jag valde nu att pröva en foderhäck från Foderteknik. Höhäcken levererades hem personligen av tillverkaren vilket var trevligt. Den levererades i delar som var enkla att skruva ihop. Allt var ungefär som en IKEA byggsats, med förborrade hål för skruvar mm. Vi (Anders) monterade ringen inomhus och den fungerar även bra som "Pappahage" och att öva balansgång på!

Ringen fungerar bra men efter några dagar bestämde jag mig för att begränsa ätandet lite. Sidorna har jag klätt med plastnät av typen "spaljenät" och över ringen har vi spänt ett småmaskigt nät med 4 cm stora maskor. Efter ett par veckor med de småmaskiga näten är jag nöjd, hästarna äter under längre tid och balen räcker lite längre. Till hästar som inte har behov av fri tillgång på hö så är det en bra lösning. Det är intressant att se på hästarnas olika tekniker. Wystalka lärde sig direkt att äta höstråna mellan maskorna medan Portello stod och drog i nätet. Ni som har kollat in småmaskiga hönät på google eller liknande vet att det finns flera försäljare, priserna på nät överträffar varandra. Jag har använt ett lastnät från Clas Ohlson, nätet är fastsatt i foderringen med buntband.
 

2 kommentarer: